Onderzoek

Voor verschillende opdrachtgevers heb ik kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Belangrijke onderwerpen hierin zijn participatie en ervaringen van patiënten en cliënten in de zorg. Met als doel om de aanbevelingen in te voeren in de zorg.

Onder de tabbladen kunt u lezen over verschillende onderzoeken die we hebben uitgevoerd. Belangrijke onderwerpen zijn participatie van patiënten, cliënten en bewoners binnen de zorg. In hoeverre kunnen zij hun stem laten klinken? Hoe kunnen zij hun eigen leven nog zoveel mogelijk inrichten ondanks hun ziekte? Hoe kunnen professionals hiermee omgaan? Is Moreel Beraad hiervoor een hulpmiddel en hoe werkt dit in de praktijk, wat hebben patiënten en bewoners hieraan?

Ik heb met Ezra samengewerkt tijdens het onderzoek fotostem. Een onderzoek over randvoorwaarden en haalbaarheid van participatie van ouderen met dementie in de zorg. Daarnaast heb ik met haar samengewerkt tijdens het Zelfmanagement Empowerment Network (ZEN) onderzoek.
Wat mij vooral opvalt aan haar werkwijze is dat zij verbinding zoekt met de persoon met dementie, in welke fase van de ziekte diegene zich dan ook bevindt. Vanuit de verbinding werkt Ezra naar een relatie waarin de oudere met dementie en hun naasten een betekenisvolle inbreng hebben in het onderzoek zodat hun stem en mening op optimale wijze wordt gehoord. Zij kan bijzonder goed onderzoek doen met groepen die kwetsbaar zijn. Zij geeft hun de ruimte in gesprekken, luistert en gebruikt manieren om hun in staat te stellen tot participatie
Ook met professionals uit de zorg, op welk niveau dan ook, weet zij contact tot stand te brengen zodat de invalshoek vanuit de geinterviewde duidelijk wordt.
Zij werkt graag samen in de onderzoeksgroep waarin zij de meerwaarde van andere meningen weet te zien als toevoeging of als uitdaging Qua werkwijze is zij een teamplayer waarbij ze probeert een sfeer te scheppen waarbij iedereen tot zijn recht komt. Daarnaast voert zij de werkzaamheden gedegen uit en is zeer betrouwbaar. Ezra voert het onderzoekswerk nauwkeurig uit, waarbij het hart bij de uitvoering ligt.

Dr. Albine Moser” Senior onderzoeker
Maastricht University en Zuyd Hogeschool Heerlen.